torsdag den 13. september 2012

Hvad er design?


Design

På holdet diskuterede vi ”hvad er design”, hvor mange forskellige ord kom på banen:

·          Holdbart

·          Funktionelt

·          Bæredygtigt

·          Æstetisk

·          God forretning

·          God historie

·          Kvalitet

·          Behov

·          Innovativt

·          Intuitivt

·          Ærligt

·          Ansvarligt

·          Formgivet

·          Brugerorienteret

Samtidig var vi inde og diskutere om at miljøet er blevet en medspiller ift. materialevalg og omkostninger samtidig med at der er kommet et øget fokus på at designe med henblik på at forbedre livskvalitet, hvor design tidligere nok i højere grad har knyttet sig til det æstetiske element i udformningen af et produkt.

Så er spørgsmålet bare hvad er et godt design? Jeg har siddet for mig selv og nedskrevet hvilke kriterier son jeg synes et godt design skal indebære. – se billede
 

 
Med baggrund heri har jeg som eksempel på godt design valgt noget fra mit eget køkken, en karaffel fra Eva Solo:
 
 

Kategorier
Mine kriterier
Eva solo – vandkaraffel
Kvalitet/holdbarhed
Materialevalg og kondtruktion
Holdbarheden af selve karaflen er som glas nu engang er: Slidstærkt under den rette behandling, men går i stykker hvis det tabes på hårdt gulv. Til gengæld er frakken og metal-/gummidelene ting, der kan holde i mange år.
Æstetisk udtryk
ligeledes materialevalg, men i den grad også sammensætningen af hele konstruktionen, farver, form m.m.
Æstetisk set er denne karaffel efter min mening et godt design, idet formen er enkel og flot. Materialevalget er glas og metal, der i sig selv er minimalistisk og passer ind i ethvert hjem, mens den udvendige frakke fås i mange farver, og således kan tilpasses en individuel smag.
Funktionalitet
Hvordan produktet er anvendeligt og hvilke muligheder det har ift. dets praktiske hensigt.
Funktionaliteten kommer til udtryk på flere måder: Karaflens form gør den let at holde om, den er drypfri grundet måden hvorpå den indre metal ring er mindre end glaskanten og det vippelige låg gør at den har selvlukning. Endvidere er den let at vedligeholde idet frakken kan lynes af og vaskes, mens de resterende dele kan skilles ad og vaskes seperat i opvaskemaskinen. Frakken har ligeledes den dobbelte funktion at det holder vandet koldt men karafflen kan og indeholde varmt vand og her holder frakken vandet varmt. Frakken kan samtidig fungere som en beskyttelse for hænderne omkring den ellers varme karaffel.
Økonomi og bæredygtighed
Hvad koster produktet at realisere, og hvordan påvirker det miljøet?
Prisen på karaflen er 299,95 som er en rimelig pris på en god karaffel. Materialet er både glas, gummi og metal som er genbrugeligt. Produktionsomkostningerne kan dog ikke være så dyre, så man betaler også lidt ekstra for designet..
Kommunikativ værdi
Signalværdi – et brand (eksempel eksklusivitet, kendetegn, miljørigtighed m.m.)
Eva Solo signalerer kvalitet. Den er mere eksklusiv end en karaffel der f.eks. er købt i Føtex. Og derfor vil en borddækning med en Eva Solo karaffel se mere æstetisk ud end en billig model fra Føtex.
Innovation (nytænkning)
Forbedringer af tidligere produkter eller noget helt nyt 
I forhold til andre karafler er den aftagelige frakke nytænkende og anderledes. Det vippelige låg er set før, men måden hvorpå der kan hældes til alle sider og den indbyggede drypfri kant er innovativ og anderledes.
Behov
Et produkt som giver glæde eller gavn for mennesker, ellers er det meningsløst ressourcespild.
Jeg er glad for in karaffel og har gavn og glæde af den. Og det tror jeg bestemt også andre har.


Eva solo skriver om sig selv:

Det gode design er alt

Design handler ikke kun om fremtoning. Design er en kombination af æstetik, funktionalitet og materialevalg. Og godt design giver smukke produkter, som er en nydelse at bruge og eje. Eva solo arbejder med designere, som er blandt de allerbedste inden for deres felt, og vores produkter har gennem tiden vundet over 150 danske og internationale designpriser. Godt design er simpelthen kernen i alt hvad vi laver.”

Jeg må derfor sige, at på en linje kan design for mig defineres som, et produkt hvis æstetiske, funktionelle og kommunikative udformning er tænkt på, udviklet og konstrueret et godt design.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar