onsdag den 6. februar 2013

Filt

Filtning

 
 
 
Filt er et tekstil, som fremstilles af kartet uld. Ved kontakt med (varmt) vand og sæbe og efterfølgende mekanisk forarbejdning fletter uldfibrene sig ind i hinanden, og det faste tekstil dannes. Filt er et af de ældste kendte tekstiler. Det blev fremstillet, endnu før man havde opfundet vævning og strikning. Processen til fremstilling af filt kaldes filtning.
 
 

VådfiltningMan starter med at lave sæbevand, som består af varmt vand og sæbespåner.

 
 

 
 
 
 

 Bolde

 
 
Når man skal lave en "inderkugle" ligger man et jævnt lag uld og man skal forsøge at placere det så der ikke stikker totter ud, derfor bruger man uldgarn til at vikle rundt om. Dette gør at kuglen ikke bliver ujævn.
 
Hvis man i stedet laver en "inderkugle" af engangsvaskeklude eller andet skumgummi, kan man få lavet en bold der kan hoppe.  
 
 
 
 
 
 
 Man vælger nu hvilken farve ens bold skal have. - jeg har både lavet en grå (alm. kartet uld) en farvet (kartet farvet uld) og en fler farvet bold. når ulden er lagt på, holder man rundt om bolden med begge hænder og sænker den ned i sæbevandet. Nu begynder man at filte bolden. man ruller først let bolden rundt i hænderne, så fibrene griber ind i hinanden. En gammel regel: "først barnehånd, næst damehånd og til sidst mandehånd". Til sidst får man en god og hård bold, som man skal skylde under vandhanen så sæberesterne kommer væk og bolden er færdig. - man kan dog putte den i tørretumbleren så kuglen bliver tør og får en nøjagtig rund form. 
  

 
Her ses de tre kugler efter en tur i tørretumbleren 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 Filtning af plan flade

 
 
Man tager et stykke bobleplast og ligger derefter et tykt lag hvidt uld. Man krydser de lag af hvidt uld oven på hinanden, så når man starter filtningen har fibrene lettere ved at gribe fat i hinanden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Dernæst lagde jeg med farvet uld det motiv jeg ville have på min plane flade. jeg valgte at lave "hallo kitty"
 
Inden man starter filtningen ligger man gardisette hen over, for at motivet ikke rykker sig fra hinanden når man begynder at filte. Man starter med at hælde sæbevand i midten af det man vil filte, og arbejder sig derefter langsomt ud af.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
  
 
 
Når filten er fast nok til, at motivet ikke flytter sig mere, fjerner man gardisetten og filter videre. Når filten er blevet endnu fastere, kan man rulle den i bobbleplasten eller i en bambusmåtte, dette hjælper med til filtningen. det er meget vigtigt at man husker at vende det, man ruller i bobbleplasten i bambusmåtten, da det ellers ændre form og blivere længere den ene vej end den anden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nålefilt

Ved nålefiltning bruges en skarp nål med pigge til at forarbejde ulden. Piggene virker som modhager, når nålen presses igennem et stykke uld, og herved presses uldfibrene ind imellem hinanden. Denne process gentages, indtil man har opnået det ønskede resultat. Ved ganske let forarbejdning er det resulterende stykke filt ganske blødt og luftigt i strukturen, mens der ved længere tids arbejde kan opnås en meget fast og tæt struktur. Nålefilt er dog ikke 'ægte' filt. Nålefiltede emner kan efterfølgende vådfiltes, således at der opnås en tættere struktur. Dette har jeg gjort på mit motiv jeg lavede af hallo kitty da nogle af elemenerne ikke sad godt nok fast.
 
 
     

 


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar